Pagina-afbeelding met de tekst: Godelieve ten Kortenaar. Verlies, verandering, zingeving
Home > Ervaringen

Ervaringen

Van een vrouw die meer stil wilde staan bij haar leven:

"Godelieve is een ongelofelijk warme dame waar je alle vraagstukken kunt neerleggen zonder oordeel. Ze heeft prachtige opdrachten die je zelf laten inzien wat je doet (of niet).
Ze heeft mooie theorie├źn die aansluiten of je nog even kunt nalezen. De sessie die mij het meest heeft geraakt was de sessie met Nova, haar hond. Al spelenderwijs (en ja ik ben echt nuchter) laat Nova je inzien hoe je je voelt. Zo ongelofelijk indrukwekkend en fijn. Godelieve, je bent een topper, bedankt voor alles."

 

Na het vroege verlies van haar nog ongeboren kindje:

"Toen ik na 20 weken zwangerschap beviel van ons overleden zoontje, ging het leven gewoon door, terwijl ik stil stond. Het ongrijpbare van het verlies, van iemand die je nog niet kent en aan wie nog geen herinneringen zijn verbonden, maakten dat ik hulp zocht bij dit proces. Via de huisarts kwam ik bij Godelieve terecht.
Bij Godelieve was er rust en ruimte om alles te verkennen, en te herkennen wat me tegenhield om aan het verdriet toe te geven. Ze gaf me een luisterend oor, warme aandacht en hielp me zo de leegte te kunnen aankijken en voelen. Inmiddels sta ik weer midden in het leven en komen zowel de lach als de traan weer van binnenuit."

 

Na het verlies van haar dochter:

"Vorig jaar zomer is onze dochter Lisanne 13 dagen na haar geboorte overleden. Toen ik na mijn zwangerschapsverlof weer aan het werk ging, liep ik na twee maanden vast en heb ik contact gezocht met Godelieve.
De gesprekken met Godelieve hebben mij enorm geholpen. Tijdens onze gesprekken kon ik even stilstaan bij het verlies en het verdriet wat ik voelde. Kon ik even functioneel 'leeglopen', waardoor er weer ruimte kwam.
Daarnaast zette Godelieve mij met een aantal gerichte vragen aan het denken... dat heeft mij geholpen in het dragen van het verlies en het omgaan met het verlies.
Ook heeft zij mij geholpen in mijn omgang met de reacties van anderen. Vooral het niet veroordelen van (de opmerking van) een ander, maar aangeven wat een opmerking met mij doet... dat probeer ik regelmatig toe te passen (!)."



Na het verlies van haar vader:

"Twee weken na de geboorte van ons eerste kind is mijn vader overleden. Een dubbele periode; zielsgelukkig maar ook ontroostbaar verdrietig. 'C'est la vie' en het leven ging door ...
Dit heb ik ruim 4 jaar volgehouden tot de dag dat ik het gevoel had dat ik mezelf niet meer was, ik kreeg huilbuien en had soms nergens meer zin in. Ik wist het niet meer ... en heb hulp gezocht bij Godelieve. Gelukkig heb ik deze stap genomen. Na het overlijden van mijn vader heb ik zonder het te beseffen niet alleen mijn vader maar ook een deel van mijzelf weggestopt. Uiteindelijk heb ik mijzelf en mijn vader weer terug gevonden. Ik heb een foto van mijn vader opgehangen en denk elke dag aan hem zonder in tranen uit te barsten. Ik mis hem nog steeds verschrikkelijk veel maar ik heb nu wel de rust gevonden om terug te denken aan alle mooie herinneringen met mijn vader en krijg dan een glimlach op mijn gezicht. Ik herinner mij weer hoe fijn het met mijn vader was en hoe gelukkig ik ben. Ik ben mijzelf weer. Bedankt hiervoor."

 


Na het verlies van haar man:

"Nadat ik mijn man verloren had heb ik hulp gezocht. Nu ben ik weer opgeknapt door het vele praten. Het was fijn dat er iemand naar me luisterde. En dat dat iemand was die hetzelfde heeft meegemaakt.
Godelieve gaf mij de ruimte."

 

Van een opdrachtgever:
Rouwcafé Roosendaal 
Lezing Rouwen én vertrouwen op je innerlijk kompas

Op 20 juni was Godelieve ten Kortenaar gastspreekster bij het rouwcafé.
Godelieve is filosofe en verliesbegeleider, maar ook ervaringsdeskundige.
Zij weet maar al te goed hoe het was om je door een periode heen te worstelen,waarin je de greep op je leven dreigde te verliezen.
Naast haar verhaal, waarin zij uitlegde dat het leven een proces is van voortdurende verandering, gaf zij aan dat rouwen een periode zou horen te zijn van bezinning en heroverweging. De diverse dimensies van het bestaan zouden zich aan moeten passen rekeninghoudend met je eigen persoonlijke behoeften .
Als filosofe gebruikt zij hierbij de bronnen uit de westerse en oosterse filosofie.
Zij wist het zo te brengen dat er een bijzondere sfeer ontstond , waardoor de aanwezigen in kleine groepjes met elkaar in gesprek gingen over een aantal filosofische uitspraken.
Het werd een avond van ontmoeting en bezinning met voor velen een sprankje licht voor de toekomst.

Na afloop van het rouwcafé werd ik deelgenoot gemaakt van enkele persoonlijke ervaringsverhalen van bezoekers. Ik vind het een eer dat mensen hun soms nog steeds heftige emoties met mij durven delen. Godelieve heeft iets los gemaakt en uitgenodigd tot meepraten. Ook al komen emoties soms weer boven drijven, het is ook fijn te weten dat er zoveel anderen meevoelen.

 

Van een opdrachtgever:

Lezing tijdens Open Huis 

Godelieve ten Kortenaar was door ons (Hankie Hol, landschapsarchitect en Ellen Spanjaard, grafisch ontwerper) uitgenodigd om een lezing van een half uur te geven tijdens ons mini-symposium. Dit ging vooraf aan de opening van onze nieuwe studioruimte in Maartensdijk. Voor het mini-symposium hadden we 4 uiteenlopende sprekers uitgenodigd om een lezing te geven rondom het thema ‘Ruimte om te Groeien’. Aan het woord waren: een ‘cultuur- adviseur’, een stedenbouwkundige, een microbioloog en Goddelieve als filosoof.

Een paar weken ervoor zijn we bij Godelieve langs geweest om over de achtergrond van het thema te vertellen. Die ontmoeting was speciaal en inspirerend door wat ze vertelde over haar ervaringsrijke achtergrond en door de prikkelende vragen die ze aan ons stelde.

Al snel kwam ze met een voorstel voor haar lezing. Het zou gaan over het thema

‘Durf ik dat?’

Tijdens het symposium zaten er 125 mensen in een zaal bijeen, van uiteenlopende leeftijden en met diverse achtergronden. Godelieve begon aan de hand van praktijkvoorbeelden met de uitleg van een model van Franz Ruppert. Ieder mens heeft een getraumatiseerd deel, een overlevingsdeel en een gezond deel in zich. Ontplooiing en groei van een mens komen pas goed tot expressie als het gezonde deel sterk genoeg is.

Daarna heeft ze het prachtige nummer Long Silence laten horen van Astrid Seriese. Dit als inleiding op een  bewustwordingsoefening met de mensen in de zaal. Het ging over voelen. In welke stemming je ook bent er is altijd wel ergens in je lichaam een plek waar het rustig (fijn) is en waar het onrustig (moeilijk) is. De oefening was om te voelen waar de onrust bij jezelf zit als je aan iets moeilijks denkt. Daar kun je dan met je aandacht naar toe  gaan zodat de spanning afneemt. Mooi om mee te maken, dat een hele zaal met mensen er op hetzelfde moment mee bezig is.We wilden dat onze gasten 's avonds met een mooie ervaring rijker naar huis zouden gaan, de lezing van Godelieve heeft daar zeker aan bijgedragen.

 

Vanwege ziekmelding op het werk en verslavingsproblematiek van haar zoon:
 

"In een periode waarin op verschillende gebieden van mijn leven erg veel van mij werd gevraagd, heb ik een beroep gedaan op Godelieve. Ze is met me meegelopen in dat ingewikkelde proces, heeft me inzicht helpen krijgen in wat speelde en ze heeft me handreikingen gedaan hoe mijn innerlijke kracht te (her)vinden om mijn leven te kunnen leven zoals het zich voordoet in het moment. Godelieve verstaat de kunst om achter de problemen te kijken, mee stil te staan bij het lijden, en mededogen te tonen voor wat speelt."

 

 

Na het verlies van zijn vrouw:

 

"Na het overlijden van mijn vrouw (op veel te jonge leeftijd) werden ik en mijn kinderen met grote emoties geconfronteerd. Dit kon ik niet alleen oplossen en vroeg aan Godelieve om de warboel van emoties te ontwarren en mij te helpen om hier mee om te leren gaan. Door verschillende sessies met Godelieve ben ik enorm geholpen om hier een weg in te vinden. Veel praten maar soms ook met gewoon dingen doen zoals met speelgoedpoppetjes of met verschillende stoelen als praktische voorbeelden hebben mij in ieder geval enorm geholpen. Het verdriet is niet weg, zal ook nooit meer weggaan maar heeft wel een mooi plaatsje gekregen, en die koester ik! Godelieve bedankt voor jouw hulp en begrip." 

 

Van een opdrachtgever:

Doktersassistenten enthousiast over workshop omgaan met patiënten in de rouw

Op 10 mei, tijdens het eerste DA congres in de regio, georganiseerd door Stichting KOH, hebben 70  assistenten deelgenomen aan de workshop over rouw, gegeven door mevrouw Godelieve ten Kortenaar. De deelnemers waren erg enthousiast en hebben de workshop met een 8 gewaardeerd.

Een greep uit de reactie:

Goede uitleg, fijne vrouw om uitleg van te krijgen.

Bevlogen verteld.

Waardevolle informatie.

Workshop met hart en ziel

 

Naar aanleiding van een trauma-/autonomieopstelling:

 

"Onlangs was ik opsteller en representant bij de opstellingenworkshop van Godelieve ten Kortenaar en Ineke Jonker.

Het was een hele bijzondere indrukwekkende ervaring.

Als opsteller bracht ik mijn situatie in. Ik had al jaren last van het moeizame contact met mijn ouders met name met mijn moeder. In het contact blijft mijn vader altijd op de achtergrond, mijn moeder spreekt altijd namens hem.

De opstelling gaf mij een enorm inzicht hoe alles verweven is met de achtergrond van mijn vader, zijn verleden als militair in Nederlands Indië . Mijn moeder heeft daardoor haar hele leven een bepaalde positie en rol ingenomen. Gevoelens zijn afgedekt.

Het was verhelderend, confronterend en de situatie leek met de inbreng van de representanten levensecht. Na de opstelling heb ik rust gevonden en accepteer ik dat zij niet anders kunnen, ze zijn gevormd door dit verleden. Gevoelens uiten en waardering uitspreken is moeilijk voor hen. Emoties worden afgedekt.

Een enorme ervaring die erg helend heeft gewerkt voor mij."

Na het verlies van zijn zoon

Helaas hebben wij onze zoon op 23 Februari 2011 begraven, hij was 6  dagen 47 jaar, het is een enorm verlies voor ons , zijn zus en bijzonder voor zijn vrouw en zijn 2 zoons. Zijn ziekte heeft 14 maanden geduurd. 2 December 2009, kreeg hij het bericht dat hij een ongeneeslijke nierkanker had.  Ondanks deze mededeling is hij toch doorgegaan. In zijn vrije tijd was hij een professionele  stervensbegeleider. Het is de bedoeling dat mensen die ongeneeslijk ziek zijn begeleid worden door een  life coach. Dit is een professionele stervensbegeleider. Wie gaat sterven wordt  bijgestaan door een BUDDIE. Dit staat allemaal op de website www.buddies.nu .De begrafenis was een indrukwekkende gebeurtenis die moeilijk te omschrijven is. Voor mij hield de zin voor het leven op, ik heb er 2 jaar mee getobd. Ik kon nergens anders meer aan denken. Ten einde raad ben ik naar de huisarts gegaan. Via hem ben ik in contact met Godelieve ten Kortenaar gekomen. Vanaf de eerste sessie, begon ik weer zin in het leven te krijgen. Zij was echt een luisterend oor en de raadgevingen waren goed. De laatste sessie was 5 December  en het gaat nu prima, nou schijnt echt de zon weer. Ik ben Godelieve echt erg dankbaar, omdat zij me heeft aangehoord en dat ik door de raadgevingen weer zin in het leven heb gekregen.

Een vrouw na het doen van een individuele opstelling:

"Waar komen mijn vreetbuien vandaan? "Met die vraag kwam ik bij jou terecht. We zijn de diepte in gegaan en kwamen terecht bij een heel oude wond. Ik dacht dat ik daar klaar mee was. Jij hebt mij laten ervaren dat de walging die ik voel naar mijn eigen lichaam, voort komt uit niet-doorleefde pijn. Van slachtoffer was ik dader geworden en die vernietigende kracht  ... richtte ik op mijzelf. Het was schokkend en bevrijdend tegelijkertijd om te voelen dat de walging direct gekoppeld was aan die oude, verborgen pijn. Er volgde heel veel tranen, maar die spoelde voor een groot deel de eetverslaving weg. We zijn nu twee weken verder en ik voel me een ander mens. Ik kijk nu met nieuwe ogen naar mijzelf. Alsof er een sluier verwijderd is. Ik waardeer mezelf dat ik al die jaren zo moedig mijn pijn heb gedragen. Ik dankbaar dat het NU tijd was om door de pijn heen mocht heengaan, de walging te herkennen en los te laten. Ik ben goed op weg met een andere, gezondere eetgewoonte. En ja, de eerste twee kilo ben ik al kwijt. Tijdens de privésessie heb ik jou ervaren als deskundig, warm en betrokken. Je wist me op de juiste momenten een duwtje te geven of juist stil te laten staan, daar waar het nodig was. Ik voelde me bij jou veilig en 'in goede handen'. Mede dankzij jou ... heb ik een stap kunnen zetten, die van grote betekenis is voor de rest van mijn leven."





Laatste wijziging: 2017/08/28
© Godelieve ten Kortenaar
Boven Terug