Naar aanleiding van een groepsopstelling:
‘Onlangs was ik opsteller bij de opstellingenworkshop van Godelieve ten Kortenaar en Ineke Jonker. Het was een hele bijzondere indrukwekkende ervaring.Ik had al jaren last van het moeizame contact met mijn ouders met name met mijn moeder. In het contact blijft mijn vader altijd op de achtergrond, mijn moeder spreekt altijd namens hem. De opstelling gaf mij een enorm inzicht hoe alles verweven is met de achtergrond van mijn vader, zijn verleden als militair in Nederlands Indië. Mijn moeder heeft daardoor haar hele leven een bepaalde positie en rol ingenomen. Gevoelens zijn afgedekt. Het was verhelderend, confronterend en de situatie leek met de inbreng van de representanten levensecht. Na de opstelling heb ik rust gevonden en accepteer ik dat zij niet anders kunnen, ze zijn gevormd door dit verleden. Gevoelens uiten en waardering uitspreken is moeilijk voor hen. Emoties worden afgedekt. Een enorme ervaring die erg helend heeft gewerkt voor mij.’

Online opstellingen

Als je online met een kleine groep (2-4 representanten) jouw verlangen op wilt stellen kun je met ingang van 2021 bij Ineke jonker en mij terecht.

Het woord opstelling wordt meestal in verband gebracht met de traditie van de familieopstellingen volgens Bert Hellinger. De manier van opstellen waar wij mee werken is anders. Het is het opstellen van het verlangen.

Voor deze methodiek zijn verschillende termen in omloop. Franz Ruppert en Vivian Broughton spreken over identiteit-georiënteerde psychotraumatheorie en -therapie. Margriet Wentink noemt het Interactieve Zelf Resonantie. Op de site van Interakt (www.interaktiel.nl ) kun je een artikel van haar hand downloaden dat zowel deze manier van werken als de achterliggende visie heel helder beschrijft.
De grondlegger: Franz Ruppert

Dit is een manier van werken waarmee je op fundamenteel niveau zicht kunt krijgen op je eigen interne bewuste en onbewuste psychische dynamiek die zich al heel vroeg in je leven ontwikkeld heeft. Tijdens de opstelling verbind je jezelf met de woorden waarmee je jouw verlangen geformuleerd hebt. Je kan daarbij ook gebruik maken van een representant die een van de woorden of een deel van je zin vertegenwoordigt. Dat kan zowel met behulp van personen als met materiaal.  En zo kijk je via de woorden van je verlangen in de spiegel van je eigen binnenste. Wat speelt zich daar af?

Het basisidee is eenvoudig.

Je doet, net als ieder ander, in je leven pijnlijke kwetsuren (trauma) op. Je ontwikkelt overlevingsstrategieën om die pijn niet te hoeven voelen en het hoofd boven water te houden. En tegelijkertijd heb je in meer of mindere mate gezonde verlangens om voluit te willen leven. Je overlevingsstrategieën belemmeren je echter om werkelijk ‘ja’ tegen het leven te durven zeggen. Je kunt ze gaan (h)erkennen. Voor oude pijn die je onder ogen durft te zien hoef je niet meer weg te lopen. Je ontwikkelt de mogelijkheid om al de verschillende aspecten van wie je bent te cultiveren en te integreren. En zo kun je je eigen gezonde autonomie steeds verder doen groeien.

Hoe gaat het praktisch in zijn werk?
Je kunt kiezen voor een kleine setting van 2 tot 4 representanten. Wij zorgen voor de representanten.
Je kunt als begeleider Godelieve of Ineke  kiezen. Een van ons zal je door het proces loodsen.
Je formuleert je eigen verlangen en bepaalt zelf welke woorden je door wie wilt laten representeren.
Vervolgens zal het proces zich vanzelf verder ontvouwen.
We hebben zelf goede ervaringen met het online werken, zowel in de individuele als in de groepssetting. We zijn met elkaar verbonden via het internet en werken allemaal thuis vanachter ons beeldscherm waarop we allen zichtbaar zijn.
Mocht je hier belangstelling voor hebben en meer informatie willen dan kun je contact opnemen met Godelieve.

Op afspraak
We werken alleen op afspraak. Dat is in overleg zowel overdag als in de avond mogelijk. Een opstelling duurt maximaal 1,5 uur.

Een vrouw na het doen van een individuele opstelling:

‘Waar komen mijn vreetbuien vandaan? Met die vraag kwam ik bij jou terecht. We zijn de diepte in gegaan en kwamen terecht bij een heel oude wond. Ik dacht dat ik daar klaar mee was. Jij hebt mij laten ervaren dat de walging die ik voel naar mijn eigen lichaam, voort komt uit niet-doorleefde pijn. Van slachtoffer was ik dader geworden en die vernietigende kracht … richtte ik op mijzelf. Het was schokkend en bevrijdend tegelijkertijd om te voelen dat de walging direct gekoppeld was aan die oude, verborgen pijn. Er volgde heel veel tranen, maar die spoelde voor een groot deel de eetverslaving weg. We zijn nu twee weken verder en ik voel me een ander mens. Ik kijk nu met nieuwe ogen naar mijzelf. Alsof er een sluier verwijderd is. Ik waardeer mezelf dat ik al die jaren zo moedig mijn pijn heb gedragen. Ik dankbaar dat het NU tijd was om door de pijn heen mocht heengaan, de walging te herkennen en los te laten. Ik ben goed op weg met een andere, gezondere eetgewoonte. En ja, de eerste twee kilo ben ik al kwijt. Tijdens de privésessie heb ik jou ervaren als deskundig, warm en betrokken. Je wist me op de juiste momenten een duwtje te geven of juist stil te laten staan, daar waar het nodig was. Ik voelde me bij jou veilig en ‘in goede handen’. Mede dankzij jou … heb ik een stap kunnen zetten, die van grote betekenis is voor de rest van mijn leven.’