Pagina-afbeelding met de tekst: Godelieve ten Kortenaar. Verlies, verandering, zingeving
Home > Wie ben ik?

Wie ben ik?

 

Foto van Godelieve

Hieronder vind je informatie over mijn achtergrond en de opdrachtgevers waarvoor ik gewerkt heb.

Mijn naam is Godelieve ten Kortenaar (1962).


Filosoof

Van 1985 tot 1997 heb ik, als logopedist, gewerkt met verstandelijk gehandicapte kinderen en volwassenen. Mijn interesse in mensen en hun levensverhalen werd daar aangewakkerd . Daarom ben ik wijsbegeerte gaan studeren aan de RUU in Utrecht. In 1995 ben ik afgestudeerd . Mijn doctoraalscriptie was gewijd aan de opvattingen over mensen met een verstandelijke handicap in onze samenleving.

De jaren daarna heb ik, vaak in nauwe samenwerking, projecten uitgevoerd voor een breed scala aan opdrachtgevers. Ondertussen heb ik ook les gegeven aan de Volksuniversiteit van Veldhoven. In 2003 heb ik Filosofisch Maatwerk opgericht en ben ik in eigen beheer cursussen en workshops gaan geven. Sinds november 2003 heb ik mijn certificaat Praktijkvoerend Lid VFP- Sectie Consulenten.

Omdat ik breed georiënteerd wil zijn en in mijn werk gebruik wil kunnen maken van andere denktradities heb ik het cursusprogramma van de Stichting Filosofie Oost-W
est (www.filosofie-oostwest.nl ) gedeeltelijk gevolgd.

Vanaf 2010 ben ik aan het werk onder mijn eigen naam:

Godelieve ten Kortenaar, Verlies Verandering Zingeving.Verliesbegeleider

In mei 2010 heb ik mijn certificaat ‘Omgaan met verlies’ bij het expertisecentrum omgaan met verlies ‘Land van Rouw’ (www.landvanrouw.nl) behaald. In de brochure over deze opleiding staat het volgende:

‘De opleiding gaat over het begeleiden van rouw bij verlieservaringen en verliestrauma's. Een verliestrauma is een verlies van iets dat uiterst waardevol en niet vervangbaar is, bijvoorbeeld wanneer een dierbaar persoon overlijdt, verlies door (echt)scheiding of verlies van lichamelijke of psychische gezondheid. Het systemisch denken en werken is een belangrijke basis van de opleiding.’


Vanaf 2011 is deze opleiding een officieel erkende Post-HBO Registeropleiding Rouwbegeleider/Verliesconsulent. Sinds juni 2011 ben ik ook in het bezit van het diploma.

Je kunt hier een radio-interview met mij beluisteren dat te horen was op Omroep Brabant n.a.v. de eerste officiële diploma-uitreiking.
 

 

In 2010 en 2011 ben ik mij bij Margriet Wentink van Interakt Tiel ook verder gaan bekwamen in het werken met traumaopstellingen / opstellingen van het verlangen volgens Professor dr. Franz Ruppert. Ik heb zowel Breek de Stilte 1 en 2 als het eerste jaar Masterclass afgerond.

In de periode van 2011 tot en met 2013 heb ik bij Drs. René Maas, theoloog, psycholoog en psychotherapeut, leren werken met het focussen, zoals dat door Gendlin is ontwikkeld.

Halverwege 2014 heb ik o.a. bij Prof.dr. Mia Leijssen de opleiding counseling in existentieel welzijn van de KU Leuven afgerond.

In 2014/2015 nam ik deel aan het tweede jaar Masterclass bij Interakt. 

In augustus 2016 heb ik de opleiding Psycho Sociale Basis Kennis bij de energieschool in Den Bosch met succes afgerond.

In de zomer van 2018 heb ik de basisopleiding Positieve Gezondheid afgerond bij het Institute of Positive Health. (www.IPH.nl)

Sinds juni 2018 ben ik in bezit van het certificaat 'Coach spiegelend werken met honden'. Ik heb deze opleiding samen met mijn zwarte labrador Nova gevolgd bij Gerja Westerhof van Kernreflect aan de opleiding Spiegelend Verrijken.

Ik ben als praktijkhouder NFG-praktijk voor Psychosociale en maatschappelijke Dienstverlening geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG, www.de-nfg.nl).

Ik neem zeer regelmatig deel aan intervisie- en supervisiebijeenkomsten.

 


Ervaringsdeskundige

In 2004 is Rinke, mijn man en de vader van onze drie zonen, aan kanker overleden. Het leven met hem en mijn bestaan na zijn dood hebben mij gebracht waar ik nu ben. Ik weet wat verlies lijden en zelf verder moeten gaan kunnen betekenen. Ieder mens zal daar een eigen weg in gaan. Ik zie wat rouw en verdriet met kinderen en jongeren kunnen doen. Zij verdienen onze voortdurende aandacht en steun. Ik ben er van overtuigd dat in elk mens naast kwetsbaarheid en verdriet ook kracht en groeimogelijkheden schuilen.
 

Samenwerkingspartners
 

4-daagse workshop ' Op zoek naar betekenis '

Ineke Jonker, kunstzinnigtherapeut, opstellingenbegeleider en verliesbegleider te Ermelo

 

Training Omgaan met Verlies en Rouw in de hulpverlening

Monique Manders,rouw- en verliesdeskundige en therapeut, www.praktijk-leefkunst.nl

 


Opdrachtgevers

• ISVW Leusden
- Conferentie voor professionals werkzaam met mensen met een verstandelijke handicap
- Conferentie over Vrijwilligerswerk


• ZonMw Den Haag
- Website ontwikkeling
- Tussenevaluatie programma M/V, de factor sekse in de gezondheidszorg
- Tijdschrift TSG: Coördinatie en samenstelling themanummer over psychische problemen bij kinderen en jeugd.


• Futureconsult Amsterdam/SLO
- Toekomstscenario’s Speciaal Onderwijs


• Vrouwenraad Eindhoven
- Diverse cursussen zingeving
- Workshops over kernkwaliteiten


• UVV België
- Nascholing voor moreel consulenten

Laatste wijziging: 2018/09/11
© Godelieve ten Kortenaar
Boven Terug