Godelieve ten Kortenaar (1962)
Wie ben ik?
Filosoof
Van 1985 tot 1997 heb ik, als logopedist, gewerkt met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
In 1995 heb ik mijn doctoraaldiploma wijsbegeerte behaald aan de Universiteit van Utrecht.
De jaren daarna heb ik, vaak in nauwe samenwerking, projecten uitgevoerd voor een breed scala aan opdrachtgevers. Ondertussen heb ik ook les gegeven aan de Volksuniversiteit van Veldhoven. In 2003 heb ik Filosofisch Maatwerk opgericht en ben ik in eigen beheer cursussen en workshops gaan geven. Elk voor- en najaar komt de filosofiegroep van het eerste uur nog steeds onder mijn leiding een aantal keer bij elkaar.
Sinds november 2003 heb ik mijn certificaat Praktijkvoerend Lid VFP- Sectie Consulenten.
Omdat ik breed georiënteerd wil zijn en in mijn werk gebruik wil kunnen maken van andere denktradities heb ik tussen 2006 en 2010 het cursusprogramma van de Stichting Filosofie Oost-West (www.filosofie-oostwest.nl) gedeeltelijk gevolgd.
Vanaf 2010 ben ik aan het werk onder mijn eigen naam: Godelieve ten Kortenaar, Verlies Verandering Zingeving.
Verliesbegeleider
In mei 2010 heb ik mijn certificaat ‘Omgaan met verlies’ bij het expertisecentrum omgaan met verlies ‘Land van Rouw’ (www.landvanrouw.nl) behaald. In de brochure over deze opleiding stond het volgende:
‘De opleiding gaat over het begeleiden van rouw bij verlieservaringen en verliestrauma’s. Een verliestrauma is een verlies van iets dat uiterst waardevol en niet vervangbaar is, bijvoorbeeld wanneer een dierbaar persoon overlijdt, verlies door (echt)scheiding of verlies van lichamelijke of psychische gezondheid. Het systemisch denken en werken is een belangrijke basis van de opleiding.’
Vanaf 2011 is deze opleiding een officieel erkende Post-HBO Registeropleiding Rouwbegeleider/Verliesconsulent. Sinds juni 2011 ben ik ook in het bezit van dit diploma.
Je kunt hier een radio-interview met mij beluisteren dat te horen was op Omroep Brabant n.a.v. de eerste officiële diploma-uitreiking.
Counselor
Opstellingenwerk ofwel Interactieve Zelf Resonantie
Na mijn opleiding bij Land van Rouw ben ik mij bij Margriet Wentink van Interakt in Tiel verder gaan bekwamen in het werken met traumaopstellingen/opstellingen van het verlangen, (tegenwoordige benaming Interactieve Zelf Resonantie (IZR)) volgens Professor dr. Franz Ruppert.
Ik heb zowel Breek de Stilte 1 en 2, het eerste jaar Masterclass (2010 en 2011)als het tweede jaar Masterclass (2014/2015) afgerond bij Interakt.
Focussen
In de periode van 2011 tot en met 2013 heb ik bij Drs. René Maas, theoloog, psycholoog en psychotherapeut, leren werken met het focussen, zoals dat door Gendlin is ontwikkeld.
Counseling in existentieel welzijn
Halverwege 2014 heb ik bij Prof. dr. Mia Leijssen de opleiding counseling in existentieel welzijn van de KU Leuven afgerond.
Psycho-Sociale Basiskennis
In augustus 2016 heb ik de opleiding Psycho Sociale Basis Kennis bij de energieschool in Den Bosch met succes afgerond.
Positieve Gezondheid
In de zomer van 2018 heb ik de basisopleiding Positieve Gezondheid afgerond bij het Institute of Positive Health. (www.IPH.nl)
Spiegelend werken met honden
Sinds juni 2018 ben ik in bezit van het certificaat ‘Coach spiegelend werken met honden’. Ik heb deze opleiding samen met mijn zwarte labrador Nova gevolgd bij Gerja Westerhof van Kernreflect aan de opleiding Spiegelend Verrijken.
Transactionele analyse
In het najaar van 2020 heb ik mijn certificaat ‘TA practitioner’ behaald bij Corael Opleidingen in de Bilt.
Talentenspelcoach
Sinds april 2022 ben ik bevoegd om individuele trajecten als talentenspelcoach te begeleiden. Ik heb de opleiding gevolgd bij Willem Glaudemans en Han van Straaten.
Registratie
Ik ben als praktijkhouder NFG-praktijk voor Psychosociale en Maatschappelijke Dienstverlening (vakgroep psychosociaal en Maatschappelijk Werk VPMW) geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).
Ik neem deel aan zowel intervisie- en supervisiebijeenkomsten als aan nascholingsdagen, zodat ik geregistreerd blijf bij mijn beroepsvereniging de NFG.
Ervaringsdeskundige
In 2004 is Rinke, mijn man en de vader van onze drie zonen, op 46 jarige leeftijd aan kanker overleden. Ik stond toen voor de opdracht drie kleine jongens (5, 7 en 11) alleen groot te brengen. Het leven met Rinke en mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling na zijn dood hebben mij gebracht waar ik nu ben. Ik weet wat verlies lijden en zelf verder moeten gaan kunnen betekenen voor volwassenen en voor kinderen. Ieder mens heeft een eigen unieke weg te bewandelen. Het vraagt vertrouwen en moed om dat aan te gaan. Inmiddels zijn de zonen volwassen autonome mannen met elk een eigen missie. En sinds enige tijd leef ik met Rik, mijn geliefde, aan mijn zijde.