Opstellen van je verlangen
Dit is een manier van werken waarmee je op fundamenteel niveau zicht kunt krijgen op je eigen interne bewuste en onbewuste psychische dynamiek die zich al heel vroeg in je leven ontwikkeld heeft. Tijdens de opstelling verbind je jezelf met de woorden waarmee je jouw verlangen geformuleerd hebt. Je kan daarbij ook gebruik maken van een representant die een van de woorden of een deel van je zin vertegenwoordigt. Dat kan zowel met behulp van personen als met materiaal. En zo kijk je via de woorden van je verlangen in de spiegel van je eigen binnenste. Wat speelt zich daar af?
Het basisidee is eenvoudig.
Je doet, net als ieder ander, in je leven pijnlijke kwetsuren (trauma) op. Je ontwikkelt overlevingsstrategieën om die pijn niet te hoeven voelen en het hoofd boven water te houden. En tegelijkertijd heb je in meer of mindere mate gezonde verlangens om voluit te willen leven. Je overlevingsstrategieën belemmeren je echter om werkelijk ‘ja’ tegen het leven te durven zeggen. Je kunt ze gaan (h)erkennen. Voor oude pijn die je onder ogen durft te zien hoef je niet meer weg te lopen. Je ontwikkelt de mogelijkheid om al de verschillende aspecten van wie je bent te cultiveren en te integreren. En zo kun je je eigen gezonde autonomie steeds verder doen groeien.
Voor deze methodiek zijn verschillende termen in omloop. Franz Ruppert en Vivian Broughton spreken over identiteit-georiënteerde psychotraumatheorie en -therapie. Margriet Wentink noemt het Interactieve Zelf Resonantie. Op de site van Interakt (www.interaktiel.nl ) kun je een artikel van haar hand downloaden dat zowel deze manier van werken als de achterliggende visie heel helder beschrijft.
De grondlegger: Franz Ruppert
Focussen
‘Focussen is aandacht geven aan iets dat je op dat moment kunt ervaren, lijfelijk en emotioneel, dat nog niet helemaal duidelijk is en waarvan je vermoedt of weet dat het betekenis voor je heeft.’ (p.23 Erna de Bruijn Focussen, De kracht van innerlijk luisteren.
De grondlegger: Eugene Gendlin
Juist in onzekere tijden hebben we de neiging vooral ons hoofd in te zetten en het contact met onze emoties en gevoelens uit de weg te gaan. Deze manier van werken brengt je in contact met wat er in je lichaam gebeurt.
Transactionele Analyse
Dit is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en psychologische ontwikkeling. Het is behulpzaam om antwoorden te formuleren op vragen als : wie ben ik? Hoe ben ik zo geworden? En hoe verlopen mijn contacten?
Een van de kernconcepten hierin is het script. Berne definiëerde het als volgt ‘Een levensplan, opgesteld in de kinderjaren, bekrachtigd door de ouders, gerechtvaardigd door latere ervaringen en resulterend in een daartoe besloten uitkomst’
(p. 107 Ian Stewart en Vann Joines, Transactionele Analyse Het Handboek)
Grondlegger: Eric Berne